Ga niet naar Peru zonder dit artikel te lezen – een uitgebreide gids over kosten, vervoer, eten en andere praktische zaken

Peru is een ontzettend veelzijdig land in Zuid-Amerika. Uiteraard vind je er de overblijfselen van de machtige incacultuur met als hoogtepunt Machu Picchu, maar ook voor de natuur moet je Peru niet overslaan! Woestijnen, jungle, de machtige bergen van de Andes en alles er tussen in. Twijfel niet en boek je vakantie! Volgende stap: het lezen van deze gids waarin we je in zo’n 15 minuten alles vertellen over belangrijkste praktische zaken zoals vervoer, het weer en de kosten voor je reis naar Peru.


Geld en betalen

In Peru wordt betaald met soles (afkorting: PEN). 1 sol staat ongeveer gelijk aan 0,25 eurocent. Soles omrekenen naar euro’s is dus simpelweg een kwestie van delen door 4.

Op redelijk wat plekken in Peru zal je niet met een pinpas of creditcard kunnen betalen. In kleine winkels, op straat en in een deel van de restaurants en hotels is het alleen mogelijk om cash af te rekenen. Je kan daarom het beste altijd een paar honderd soles op zak te hebben. Peru is een relatief veilig land, maar een gezonde hoeveelheid behoedzaamheid kan natuurlijk geen kwaad. Verdeel contant geld over meerdere plekken en toon niet zichtbaar bij het betalen dat er honderden soles in je portemonnee zitten.

Geld opnemen kan op veel plekken, maar vooral in de grote steden vind je de bankautomaten. Met je pinpas werkt dit vrijwel nooit, dus een creditcard is essentieel. Vraag bij je creditcardmaatschappij op tijd je pincode aan als je die niet weet. Er zijn altijd kosten verbonden aan het opnemen van geld. Je eigen bank rekent een provisie en veel van de Peruaanse banken ook. De automaten van BCP waren onze go-to om zonder opslag geld op te nemen. Het verschilt per winkel, restaurant of hotel of er extra kosten zijn om met je creditcard af te rekenen, maar een toeslag van 5% is vrij gebruikelijk.

Fooi geven is in Peru gebruikelijk in de horeca (rond de 10% is normaal) en aan gidsen. Zo’n 70% van de bevolking is werkzaam in de informele economie (dus zonder arbeidscontract en zonder dat ze geregistreerd staan bij de overheid), bijvoorbeeld als straatverkoper of taxichauffeur. Ongeveer 23% van de Peruanen leeft bovendien onder de armoedegrens.  Zonder dat het van je verwacht wordt, zou je hier natuurlijk wel rekening mee kunnen als je iets extra’s kan missen. Bijvoorbeeld door een kleine fooi te geven aan chauffeurs, schoonmakers of straatverkopers of door wisselgeld niet terug in ontvangst te nemen bij lokale ondernemers.

Markt in Peru

Vervoer en verkeer in Peru

De grootte van Peru moet je niet onderschatten bij het plannen van je trip. De afstanden tussen populaire plekken zijn erg groot en hier zal je zeker een aantal keer een reisdag voor moeten uittrekken. Gelukkig is het (openbaar) vervoer hier goed op ingericht. Langeafstandsbussen en binnenlandse vluchten zijn er volop.

Grootte van Peru naast West-Europa
Peru – in het blauw – is ongeveer even groot als West-Europa (via thetruesize.com

Bussen in Peru

Tussen alle populaire steden zoals Lima, Ica, Arequipa, Puno, Cuzco, Huaraz en Ayacucho vind je meerdere busmaatschappijen die langeafstandsritten verzorgen. Je hebt hierbij meestal de keuze voor bussen overdag of nachtbussen. De nachtbussen van de grotere busmaatschappijen zijn redelijk comfortabel, met ruime stoelen die (soms helemaal) horizontaal kunnen worden gezet.

Het boeken van tickets is niet moeilijk. Twee fijne vergelijkingssites zijn busbud.com en redbus.in. Via deze sites kan je ook je tickets boeken, maar voor betere prijzen kan je het beste direct bij een maatschappij boeken. Dit kan online of in de busterminals, die vaak een paar kilometer van het stadscentrum af liggen. Kosten liggen gemiddeld tussen de 50 (bijvoorbeeld tussen Lima en Paracas) en 120 (bij langere afstanden zoals Ica – Arequipa) soles per persoon. Je kan hier op besparen door op zoek te gaan naar de goedkoopste maatschappijen, maar dan zal je zeker luxe zullen inleveren en rekening moeten houden met oudere bussen met krappere plekken.

Een van de beste busmaatschappijen is Cruz del Sur. Verder staan Ormeño, Oltursa, Civa, TEPSA en Movil Tours bekend als goede maatschappijen. Transportes Ronco, Turismo Civa, Cueva, Molina Union en Expreso Huamanga hebben een slechte en onveilige reputatie en kan je het beste vermijden.

Een andere manier om met de bus door Peru te reizen is via Peru Hop. Bij dit bedrijf koop je één kaartje die voor een bepaald traject geldt. In de bussen zijn Engelstalige gidsen aanwezig en via het bureau kan je ook tours boeken en voor gereduceerde prijzen bij aangesloten hotels en hostels overnachten. Dit is niet de rustigste manier op Peru te doorkruisen: verwacht bij Peru Hop vooral jongeren die van een feestje houden. Lees meer over deze manier van reizen bij reis-expert.nl.


Vliegen binnen Peru

Een andere optie om de lange afstanden tussen steden te overbruggen is met een binnenlandse vlucht. Als je je reisschema van te voren vastlegt en een aantal maanden van te voren boekt, kan je voor enkele tientjes naar de andere kant van het land vliegen. Behalve dat dit alsnog duurder is dan met de bus, zijn andere nadelen uiteraard dat je minder meekrijgt van het land en het een grotere impact heeft op het milieu. Veel reizigers maken één keer gebruik van een binnenlandse vlucht om terug te komen vanuit Cuzco naar Lima.


Een auto huren en zelf rijden

Wil je meer vrijheid kan je overwegen om een auto te huren. Wees alleen wel gewaarschuwd voor de rijstijl van Peruanen. Alhoewel Peruanen over het algemeen kalme mensen zijn, verandert dat helemaal op het moment dat ze achter het stuur stappen. Altijd en overal zo hard mogelijk lijkt het motto te zijn. Reken dus op veel getoeter, grote snelheidsverschillen en mensen die inhalen voor onoverzichtelijke bochten en bergop. In grote steden, met name in Lima, staat het verkeer daarnaast vaak hopeloos vast. Buiten de steden is het gelukkig een stuk rustiger en overzichtelijker, waardoor je redelijk kan anticiperen op het gevaarlijke rijgedrag.

Vanwege de verkeersveiligheid en grote afstanden is het af te raden om in Lima een auto te huren voor een rondrit. Alleen al de route Lima – Arequipa – Cuzco is 1.500 kilometer rijden. En dan moet je ook nog terug om de auto weer in Lima in te leveren. Iets wat een aantal reizigers wel doet is in Cuzco een auto huren om de bezienswaardigheden van de Heilige Vallei te bezoeken.

Voor het besturen van een auto in Peru is geen internationaal rijbewijs nodig.


Taxi’s en Uber in Peru

Taxi’s zijn er in overvloed in Peru. Voor veel Peruanen die een auto bezitten is het een makkelijke manier om wat bij te verdienen. De kosten zijn goed te doen: wij hadden als regel dat 1 sol per minuut reizen een goede deal is en 1,5 sol per reisminuut acceptabel. Maak zo veel mogelijk gebruik van geregistreerde taxi’s. Deze herken je aan het bord op het dak en een registratienummer aan de binnen- en buitenkant van de auto. Spreek altijd van te voren de prijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Twijfel je hoe je een betrouwbare taxi herkent, laat dan je hotel een taxi voor je boeken.

In Lima kan je daarnaast prima gebruik maken van Uber. Er is veel aanbod en de chauffeurs zijn betrouwbaar. Buiten Lima waren onze ervaringen met Uber wat minder goed. Met name in Cuzco waren er weinig chauffeurs die accepteerden of na acceptatie van je rit een deal buiten de app om wilden maken.


Eten en drinken in Peru

In Peru vind je misschien wel de beste keuken van Amerika. Verwacht niet dat je weken op rijst, bonen en kip hoeft te leven zoals in veel andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. In Peru kan je wekenlang nieuwe gerechten en smaken tegenkomen. De keuken is een mix van lokale specialiteiten, fusion gerechten met veel Aziatische invloeden en buitenlandse gerechten (ze verkopen er bijvoorbeeld prima pizza’s!). Bij foodblog Culy kan je meer lezen over de Peruaans-Japanse fusion keuken die bekend staat als de Nikkei Cuisine.

Street food in Cuzco
Snacks op een markt

Peru staat daarnaast bekend om de verschillende soorten klimaten. Het land varieert van woestijn tot jungle en dit proef je terug in de lokale gerechten. De verschillende gewassen, maar ook dieren die het land voortbrengt kan je op je bord terugvinden. Kijk niet raar op om alpaca, lama en zelfs cuy op het menu terug te vinden. Cuy? Dat is cavia, een lokale delicatesse die ze graag gefrituurd of gebraden opdienen.

Ben je iets minder avontuurlijk? De Peruanen koken ook veel met de voor Nederlanders bekende drie vleessoorten: kip, rund en varken. Bovendien vind je in de steden opvallend veel vegetarische en veganistische restaurants. Dat is niet gek als je bedenkt hoeveel groenten ze verbouwen. Zo bestaan er in Peru alleen al aan aardappelen 3.800 verschillende soorten. Door de lange kustlijn en rivieren in onder andere de Amazone behoort ook vis vaak tot de opties.


Een greep uit de gerechten van Peru

De lokale visspecialiteit is ceviche. In dit gerecht zit rauwe vis, die licht is gegaard door middel van de zuren uit citrusvruchten zoals limoen. Eet dit gerecht wel aan de kust en niet in een binnenlandse stad als Cuzco, omdat de vis hier geïmporteerd wordt en niet meer zo vers is als aan de kust.

Aji de Gallina (een kippenstoofgerecht), Lomo Saltado (Creoolse beef), Rocoto Relleno (gevulde peper, ook als simpele maar lekkere street food variant verkrijgbaar), Tacu Tacu (bonen/rijstschotel) of Tamale (een gevulde maisdeegrol) zijn daarnaast slechts een kleine greep uit de meest voorkomende Peruaanse gerechten die we in het westen eigenlijk niet kennen. Vooral tijdens lunchtijd kan je deze gerechten voor een betaalbare prijs leren kennen met de Menú del diá’s die je overal vanaf ongeveer 7 soles vindt. Spoel je eten weg met een Chicha Morada (populair drankje van paarse mais), Inka Cola (de nationale frisdrank met chemische kleur én smaak), thee van cocabladeren (ook goed tegen hoogteziekte) of uiteraard een Pisco Sour (Peru’s bekendste cocktail).

Als je daar comfortabel bij voelt, raden we ook zeker aan om in Peru street food te eten. Het lekkerste in vier weken Peru aten we namelijk bij de karretjes en standjes op straat. Bekendste voorbeeld van street food zijn de anticuchos. Dit zijn spiezen van verschillende soorten vlees, waarvan die met corazon de res (koeienhart) als meest authentieke en luxe wordt gezien. Het aanbod op straat is echter nog veel groter dan dat. Laat je niet te veel afschrikken door de slechte naam die street food soms heeft. Qua hygiëne is het in ieder geval fijn dat je de hele bereiding kan zien. Draagt de kok handschoenen, wordt het geld aangenomen door dezelfde handen die het eten bereiden, ziet het karretje of stalletje er schoon uit en zie je veel andere mensen een maaltijd kopen? Dit zijn belangrijke aandachtspunten om de kans aanzienlijk te verminderen om ziek te worden van street food. Let er daarnaast bij vlees op dat dit heel goed wordt verhit en pas na bestelling wordt bereid.


Is Peru veilig?

Ja, Peru behoort tot de veiligste landen van Zuid-Amerika. In de binnenlanden van Peru wordt veel coca verbouwd maar er is weinig ernstige (drugs)criminaliteit. Dit komt mede omdat coca in Peru een regulier consumptieproduct is tegen verschijnselen van hoogteziekte en er dus niet altijd cocaïne van wordt gemaakt. Ondanks het veilige klimaat, blijft gezond verstand natuurlijk altijd belangrijk. Net als overal ter wereld komen op drukke plekken zakkenrollers voor en moet je oppassen op je spullen. Als westerse toerist zal je altijd herkend worden en daardoor een doelwit kunnen zijn van kleine criminaliteit zoals diefstal of scams.

Belangrijk advies is om op je gevoel te vertrouwen, zonder op voorhand wantrouwig te zijn. Peruanen zijn niet heel extravert, maar toch vinden ook best veel locals het leuk om een praatje met je aan te knopen of je te helpen als je zoekend om je heen kijkt. Blijf voorzichtig, maar vergeet ook zeker niet oog te hebben voor de vriendelijkheid van Peruanen. Ook in de avond en in de steden kan je in Peru over het algemeen veilig over straat, al is een officiële taxi of Uber die je meestal voor een paar euro naar je hotel brengt natuurlijk nog veiliger.

Markt met zonsondergang in Cabanaconde

Klimaat van Peru

Peru is een land van veel klimaattypes. Het land kent een winter en zomer die tegenovergesteld aan onze zomer en winter lopen. De zomer en winter vallen min of meer samen met een droge periode en een regenseizoen. De zomer en droge periode lopen van december tot april en de winter en regenseizoen van juni tot oktober. Het klimaat van Peru wordt grotendeels bepaald door het Andesgebergte dat het land grofweg in drie stroken verdeelt. Peru is in principe het hele jaar te bezoeken, al wordt de jungle een stuk minder toegankelijk in de natte periode.

In het westen vind je een smalle kuststrook, waar het gedurende het jaar droog is. Hier is het minst merkbaar dat er een droog en nat seizoen is en een groot deel van het kustgebied heeft kenmerken van een woestijnklimaat met veel heldere luchten. Uitzondering hierop is een strook van ongeveer 50 kilometer rond Lima waar in de wintermaanden sprake is van het weerfenomeen Garúa: een hardnekkige mist met motregen.

In het midden van het land vind je berggebied met hoogvlaktes en bergen die boven de 6 kilometer komen. In de bergen is wel een natte periode, al kan het in de hoogvlaktes juist weer het hele jaar droog zijn. Door de grote hoogtes kan het het hele jaar fris zijn.

Achter de Andes vind je de jungle van het Amazone regenwoud. Hier is het klimaat tropisch, met temperaturen die het hele jaar tussen de 25 en 35 graden liggen. In het regenseizoen vallen er grote hoeveelheden regen, meestal in korte en hevige stortbuien. Tijdens het droge seizoen komt dit veel minder voor, al kunnen ook dan plotseling harde buien voorkomen. In de jungle in noordelijk Peru rond Iquitos is er een minder sterke invloed van de seizoenen en is er het hele het jaar door veel neerslag.

Gemiddelde maximum temperatuur steden Peru

Janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Lima262726242220191819202224
Huaraz131313131313131314131313
Arequipa222222222222222222222323
Puno131313131314141515151615
Cuzco141414141413131415151515
Puerto Maldonado302930313030303335343331
Iquitos303030303030303233333230

Gemiddelde regenval in mm steden Peru

Janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Lima2740341291214121110913
Huaraz225228259174119726589171228204232
Arequipa137175954474637131556
Puno2362111809124111123549097162
Cuzco8090703617681117526466
Puerto Maldonado22221615989712721304595146180
Iquitos148149180118967163627387108142

De verschillende weertypes zijn belangrijk om rekening mee te houden in je garderobe. Denk in laagjes en zorg ervoor dat je voor elk weertype een outfit hebt. Ook op dezelfde dag kunnen grote temperatuurverschillen voorkomen. In de omgeving van Cuzco kan het in de ochtend als je je hotel uitstapt rond het vriespunt liggen, terwijl het in de middag 20 graden is met een felle zon. Zie voor meer tips over de kleding die je moet meenemen de paklijst onderaan dit artikel.

Uitzicht op zee in mistig Lima

Heb ik een visum nodig voor Peru?

Voor Peru is een visum nodig om legaal in het land te verblijven. Deze krijg je automatisch bij de douane als je het land binnenkomt. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Onder andere op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat je visum 6 maanden geldig is, maar in de praktijk krijgen toeristen uit Europa geen visum meer die langer geldig is dan 90 dagen (situatie in 2022). Als je langer dan 90 dagen wil blijven zal je naar het buitenland moeten gaan en weer terug Peru binnenkomen. Zover bekend zijn hier geen restricties aan verbonden en kan je op deze manier onbeperkt opnieuw een visum voor 90 dagen krijgen.


Wat kost Peru?

De kosten van Peru zijn vergelijkbaar met die van landen in Oost-Europa zoals Hongarije. Als je met z’n tweeën reist kan je als normale reiziger die redelijk op de kosten let rekenen op een dagbudget van 60 euro per persoon. Dit gaat dan om de kosten voor overnachting in een tweepersoonskamer, (uit) eten, het bezoeken van bezienswaardigheden en vervoer. Als absoluut minimum als budgetreiziger (slaapzalen, zelf zoveel mogelijk koken, niks via een tour) kan je dit waarschijnlijk wel verminderen naar 35 euro per dag. Ga je voor iets luxere verblijven en wat meer tours is 100 euro reëel, al is dit natuurlijk sterk afhankelijk hoe luxe je het wil maken.

Tonnetje met Pisco bij het hostel

Gemiddelde kosten in Peru

Eten en drinken

  • Ontbijt: €3 á €6
  • Lunch basis (Menú del Día): €2,-
  • Lunch luxe (grote maaltijd op A-locatie): €10
  • Diner basis (pizza, normaal hoofdgerecht): €5 á €10
  • Diner luxe (drie gangen): €20
  • Koffie: €0,50 á €2
  • Flesje bier: €2 á €3,50
  • Frisdrank: €1,50
  • Cocktail: €3,50 á €6,-

Overnachtingen (centrum)

  • Hostel: vanaf €10 per nacht
  • Tweepersoonskamer basis: €20 per nacht
  • Tweepersoonskamer gemiddeld: €25-€40 per nacht
  • Tweepersoonskamer luxe: vanaf €40 per nacht

Tours

  • Machu Picchu basis: €82,50 (meer info)
  • Machu Picchu gemiddeld: €242
  • Dagtour: €15 á €40 per dag
  • Boleto Turistico Cusco: €35 (meer info)

Vervoer

  • Taxi: 25 á 40 cent per reisminuut
  • Langeafstandsbussen: €15 á €35
  • Binnenlandse vlucht: €35 á €150

Overig

  • Trui van alpacawol: vanaf €10
  • Fles water 3 liter in de supermarkt: €2
  • Was: €1,50 per kilo

Gemiddelde kosten in de praktijk

Wij gaven in totaal op onze vierweekse reis in 2022 €1.820,57 per persoon uit, wat neerkomt op ruim €65 per dag. Voor de heen- en terugvlucht vanaf Amsterdam naar Lima betaalden we in het hoogseizoen €867 per persoon, waardoor onze reis van een maand in totaal €2.687,57 per persoon kostte.

 Kosten per persoon
Overnachtingen €286,09
Vervoer – Bussen, taxi’s colectivo’s €144,21
Vervoer – Binnenlandse vluchten €180,50
Eten en drinken €296,55
Boodschappen €54,09
Uitjes/tours/musea etc. €285,13
Vijfdaagse jungletocht €437,06
Overig €136,94
Totaal €1.820,57

Overnachten deden wij altijd in basic tweepersoonskamers hotels of hostels met een goede beoordeling rondom het centrum. De gemiddelde prijs hiervoor was €22 per kamer per nacht. Deze hotels waren bijna altijd inclusief ontbijt.

Wij namen regelmatig een taxi voor de wat langere afstanden (4km+), maar hebben binnen de steden ook veel gelopen. Binnen Peru reisden we voor de lange afstanden met busmaatschappij Cruz del Sur en we pakten twee keer een binnenlandse vlucht (Cuzco – Puerto Maldonado en Puerto Maldonado – Lima).

We aten onze lunch en diner altijd buiten de deur, maar lette daarbij wel op de prijzen. Ongeveer de helft van de tijd lunchten we met broodjes/snacks/groenten/yoghurt met muesli die we onderweg of in de supermarkt kochten. De andere helft gingen we naar een restaurant, wat bij lokale tenten al snel goedkoper kan zijn dan het kopen van westerse lunch in een supermarkt. Verder kochten we regelmatig fruit op straat of in de supermarkt en dronken we bijna elke dag wel een kopje koffie of biertje in een restaurant, bar of hotel.

Uitjes probeerden we zoveel mogelijk zelf te regelen (zie ook: How to: Heilige Vallei bezoeken met de bus en colectivo), al boekten we wel tours voor Huacachina, Rainbow Mountain en Humantay Lake. De vijfdaagse jungletocht was een grote uitgave. Deze kosten waren wel inclusief de uitstapjes de jungle in, overnachtingen en eten en drinken (maar exclusief de paar biertjes die we ook nog hebben gedronken).

Onder overige kosten kan je denken aan souvenirs en kleding en kleine uitgaven zoals bezoekjes aan openbare toiletten. Al zit onder Overig ook zo’n €80 aan kosten die we achteraf niet meer goed konden traceren en we onder andere waarschijnlijk aan pinkosten hebben besteed.

Vrouw met Alpaca in Cuzco

Paklijst Peru

Omdat Peru een land is met veel klimaatsoorten en weertypes hebben we deze basislijst opgesteld om je te helpen inpakken. Uiteraard kan je ook het een en ander nog in Peru kopen: vooral kleding (geen merkkleding) is goedkoper in Peru.

Kleding

  • Meerdere (sport)shirts
  • Minstens twee lange broeken
  • Minsten twee korte (sport)broeken
  • Ondergoed en (wandel)sokken
  • Schoenen met goed profiel waarmee je bergwandelingen kunt maken
  • Hoed of pet (je verbrandt sneller op hoogte)
  • Shirt met lange mouwen, fleecetrui of thermoshirt
  • Dik vest of trui
  • Regenjas
  • Muts en handschoenen
  • Zonnebril

Praktisch

  • Backpack
  • Daypack waarin je snacks, water en kleding kwijt kan
  • Fanny pack / heuptasje
  • Zakmes
  • Plastic bestek of een spork
  • Verrekijker als je naar de jungle gaat
  • Anti-insectenspray met deet (voor omgeving van Machu Picchu en in de jungle)
  • Zonnebrandcrème
  • Persoonlijke verzorging (douchegel, deo, gel, scheerbenodigdheden etc.)
  • Optioneel: pillen tegen misselijkheid (bij wagenziekte)
  • Opladers (wereldstekker is niet nodig in Peru)
  • Om lekker te slapen in hotel/bus/vliegtuig: nekkussen, slaapmasker en earplugs

Overig

  • Paspoort
  • Gele boekje met inentingen
  • Mondkapjes, ook FFP2 (in 2022 nog verplicht op sommige plekken zoals winkelcentra)

Gadgets en vermaak (optioneel)

  • Camera
  • Boek, e-reader of tablet
  • Reisgids
  • Reisdagboek
  • Checklist Peru

Checklist vakantie Peru

  • Zorg er voor dat je een creditcard hebt met voldoende bestedingslimiet en op tijd je pincode aanvraagt als je deze niet weet
  • Neem als backup een pinpas mee die ingesteld staat op wereldwijd betalen
  • Je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Peru
  • Om Peru binnen te komen moet je dubbel gevaccineerd zijn of een PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien. In Peru is een vaccinatiebewijs op sommige plekken ook verplicht, download het internationaal vaccinatiebewijs naar je telefoon (tip: maak een snelkoppeling op je startscherm) of neem je vaccinatieboekje mee en zorg dat je coronavaccins erin staan
  • 72 uur voor binnenkomst in Peru is het ook verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen, zie ook de website van Buitenlandse Zaken of raadpleeg je luchtvaartmaatschappij
  • Maak minstens 4 maanden van te voren een afspraak bij de GGD voor je inentingen. Dit is ook een goed moment om je coronavaccinaties in je gele boekje te laten zetten als die er nog niet in staan
  • Download een kopie van je paspoort en reisverzekering naar je telefoon
  • Zet het nummer van de Nederlandse ambassade in Peru in je telefoon

==> Lees hier al onze artikelen over Peru

Along the Trip

Reisblog voor inspiratie en tips
Uitgelicht